06 1 204 37 38

Teendők halál esetén

Last Will and Testament document

Követendő intézkedések elhalálozás esetén

A halál bekövetkeztének megállapításához halottvizsgálat szükséges.

Mivel a haláleset bárhol megtörténhet, ebből következően az ügyintézés eltérő. Az elhalálozás helyszíne meghatározza a tennivalókat.

Lakáson történt elhalálozás esetén

Először értesíteni kell a háziorvost. Ha nincs éppen rendelési idő, akkor az ügyeletes orvost. Az orvos állapítja meg a halál beálltát, ő végzi el a halottvizsgálatot és ő állítja ki a halottvizsgálati bizonyítványt.

Ezután vegye fel a kapcsolatot velünk és látogasson el irodánkba, hogy a temetés vagy a hamvasztás megbeszélése és megszervezése megtörténjen. Mindenben készségesen segítünk Önöknek!

Az orvos feladata az is, hogy intézkedjen az elhunyt elszállításáról.Elszállításkor az elhunyton nemesfém vagy annak vélhető tárgy nem maradhat.

A nem kórházban történő halálesetnél, ha a halál oka a halál bekövetkezését követő 16 órán belül nem állapítható meg, a holttestet további intézkedésig a legközelebbi boncolóhelyiség-csoportot fenntartó temetőbe vagy kórházi patológiai osztályra kell szállítani. Ebben az esetben – mivel az orvos rendelte el a szállítást -, az OEP kifizeti a szállítási költségeket.

Kórházban történt elhalálozás vagy az elhunyt kórházba szállítása esetén

A kórházi felvételi iroda álltja ki a Halottvizsgálati bizonyítványt, a “Jegyzőkönyv haláleset bejelentéséről” nyomtatványt, és a Halálozási Statisztikai lapot. Ezeket az elhunyt személyes tárgyaival, ruháival és személyi igazolványával együtt átadnak a hozzátartozónak.

Ezután a temetés ügyintézése érdekében szíveskedjen befáradni a temetkezési irodánkba, ahol több évtizedes gyakorlat és tapasztalat alapján megszervezzük a temetési vagy a hamvasztási szertartást.

Forduljon hozzánk bizalommal, bízza ránk az ügyintézés terhét!

A kórház Patológiai Osztályán történik az elhunyt boncolása és az ezzel kapcsolatos adminisztrációs tevékenység. Szintén itt történik az elhunyt temetésre, ravatalozásra vagy hamvasztásra való felkészítése szükség esetén mosdatás, borotválás, sminkelés, fésülés, öltöztetés, esetenként balzsamozás. A hozzátartozók bevihetik a kórházba a temetési szertartásra szánt ruhákat, a vallási és kegyeleti tárgyakat, ékszereket.